03-06-2008, 16:35
|
 |
TRANCETURK CONSTITUENT
|
|
yelik tarihi: Nov 2007
Teekkr Says: 4
18 Mesajna 22 Teekkr Ald.
Puanlar: 12.173, Seviye: 72 |
|
|
“Klunk” ismini tayan albm, pek oklarnca electro ve techno’dan daha vahi

ok sinirli ve agresifsiniz! Motor'u tarif eder gibisiniz!
Mute Records’un elektronik arlkl ilerini yaynlamak iin kurduu sub label Novamute’un en nemli isimlerinden biri olan Motor, ilk uzunalarn nihayet yaynlad. “Klunk” ismini tayan albm, pek oklarnca electro ve techno’nun allagelmi flrtlerinden ok daha vahi ve acmasz bulunuyor. Endstriyel otomasyondan geirilmi ritimlerin souk metal yzeylerde gezdirilmesi ve zerine biraz hrnlk, sinirlilik eklenmesinden oluan yeni Motor albm, nceki 12” EP’lerde alglanan hissiyat tepe noktasna tayor. Bir an bile dur durak bilmeden ilerleyen albmdeki zig-zag izgiler arasnda kaybolmak an meselesi.
Uzun dnem Prince’in ses mhendisliini yapm hatr saylr rocker Bryan Black ve yeni kankas Mr. No’nun Xlover’dan daha da vahi ve acmasz techno-electro projesi olan Motor ayn zamanda techno’nun gncel konumuna eletiriler de ieriyor. kili gncel techno’dan hi de honut olmadklarn her frsatta dile getiriyorlar. Onlara gre techno ve electro’nun ateli sevimesinden nasl bir sonu ortaya kar merak ediyorsanz, ne yapp edip “Klunk” albmn edinmelisiniz.
Rafine rock partisyonlarn herhangi bir yol takip etmeden electro ve techno alt ve st yaplarla donatan Bryan Black ve Mr. No, electro-clash’ten boalan alann en stndeki kayman byk blmne sahip. Gncel electro ve electro techno’nun en iyi referanslarn bulabileceiniz Xlover ve asl nemlisi Motor, canl ovlaryla bu seneki Berlin Loveparade’de yine insanlar lgna evirecek. Xlover olarak daha nce lkemize urayan ikiliyi bu sefer Motor olarak izlemek en byk arzumuz. Sebebi ise, Bryan Black’in azndan geliyor: “Xlover’n canl ovlar ne kadar vahiyse, Motor’unkiler ondan 100 kat daha kontrol d ve tehlikeli geiyor!”
bstp: ncelikle neden Motor ismini setiinizi merak ediyorum. Ve yeni albmnzn ismi neden “Klunk“?
Bryan Black: Bu yeni techno projesi iin mzik yapmaya baladmzda, seeceimiz ismin makine izgisindeki sound’umuzu yanstmasn istedik. Mziimizin alan bir makinenin kard seslere benzediini dndk, gl ve sert bir sound. Bize aynen bir otomobil motorunun karakteristiini artrd iin Motor’u setik. “Klunk”a gelince, metalin bir baka metal stnde gezinirken kard ses iin kullanlan bir kelime. Yeni albm bizce gerekten metalik bir sound’a sahip.
bstp: Berlin’deki Love Parade’de gerekletirdiiniz nl performanstan sonra DJ Hell byk bir itahla sizi label’ Gigolo Records’a dahil etmiti. Daha sonraki yllar Berlin Love Parade bir takm sebeplerden dolay gerekletirilemedi ancak bu sene yine kald yerden devam edecek. Herhalde bu sizin iin de heyecan verici bir haber olmutur...
Black: Motor bu sene 1 ya da 2 Love Parade event’inde performans yapacak. Aslnda Loveparade’deki performanslarmzda Xlover’dan Motor’a doru gei hikayemiz de sakl. Bu seneki event bizi gerekten ok heyecanlandrd. Xlover’n canl ovlar ne kadar vahi olsa da, Motor ondan 100 kat daha kontrol d ve tehlikeli geiyor! Love Parade Berlin’in yeniden canlanyor olmas heyecan verici nk dans mzii Berlin yaam tarzyla btnleen en nemli elemanlardan bir tanesi.
bstp: Motor ve Xlover sound’larn bizim iin ayrtrabilir misin? Benzer giriler ve yaklamlarn farkl ktlar gibi grnyorlar…
Black: Xlover’ asl olarak yoldan km bir electro-synth pop projesi olarak kurgulamtk. Prince ve DAF bizi sound formu konusunda en ok etkileyen isimler oldu. te yandan prodksiyonlarmz da her zaman olduka sert ve kimi zaman neredeyse endstriyel oldu.
Motor ise bu yaklamn bir adm daha ileriye tanmas olarak dnlebilir. Endstriyel makine techno sound’u. Vokalleri hie sayarak sadece sert, srkleyici ve kendi vokal sample’larmz ve prodksiyon tekniklerimizle ekillenen prodksiyonlar ortaya koymaya altk. Sanrm techno mzikten skldmz iin, onunla kendi tarzmzda sevitik!
bstp: “Klunk” albmnn para seimleri nasl gerekleti? Prodksiyon aamas yaklak olarak ne kadar srd?
Black: Yaklak 12 ay boyunca farkl paralar zerinde altk. Her parann bir ncekinden deiik olmasna, ruh halinin evirilmesine nem gsterdik. Sadece bir tr mziin iine hapsolmamaya altk.
bstp: Senin albmdeki favori paran hangisi?
Black: Bence en son para ‘En Trans’. Londra’da yamurlu bir pazar akamyd diye hatrlyorum. Tam bu atmosferde yazlm bir para. inde, albmdeki dier prodksiyonlarda krntsn bile bulamayacanz kadar ok fazla duygu var bence. Bir de ‘Sweatbox’u seviyorum.
bstp: Olduka karmak label ilikileriniz var. Ayn anda birden fazla label iin i retiyorsunuz. Turnedesiniz, srekli yeni yaynlar zerinde alyorsunuz ve tm bunlarn haricinde remix’ler retip baka isimler iin de prodksiyon yapyorsunuz. Tm bunlarn ayrmn yapmak olduka zor olsa gerek?
Black: Her seferinde sadece tek bir ie odaklanmaya alyoruz. Ve ancak bir ii tam olarak sonlandrdmz dndmz zaman yeni bir projeye giriiyoruz. Sanrm iin pf noktas bu. Sonra odamz yeni bir projeye ynlendiriyor ve tm enerjimizi onun zerine odaklyoruz. Bu, her seferinde ileri heyecan verici ve taze tutmak iin izlenebilecek bir yol olarak dnlebilir. Ayrca kendimizle srekli yar halinde olmamz ve her seferinde stdyoda yeni teknikler ve sesler peinden gitmemiz de cabas.
bstp: Xlover’n seninle birlikte ana iskeletini oluturan Mr. No ile nasl tantnz?
Black: Aslnda ben onu davulcum olmas iin kiralamtm. 2002 ylnda Haloblack isimli bir gruptaydm. Birlikte birka performanstan sonra ortak farkl eyler yapmaya karar verdik. Sadece elektronik izgide gitmesini istediimiz bu iler zamanla Xlover’a formunu vermi oldu. Sonrasnda beraber mzik yapmay hi brakmadk.
bstp: Prince’ten olduka fazla etkilendiini ve sonrasnda Haloblack olarak mzik yaynladn biliyorum. Ayrca deneysel ve endstriyel rock konusunda da ayr bir uzmanln ve zevkin var. O eski gnler hakknda bir eyler sylemek ister misin?
Black: Nine Inch Nails, Meat Beat Manifesto, Nitzer Ebb ve Foetus gibi isimler sayesinde mzikle ilgilenmeye baladm. Bu isimlerin mziklerindeki ortak keifler beni her zaman cezbetmitir. Prodksiyonlarndaki ayrklk ve farkl sesler o gnlerdeki tm rock formasyonundan ok daha farkl ve deerliydi benim iin. nk ben de bilgisayar ve klavye kullanmay biliyordum ve kendi mziim hakknda kafamda ok heyecan verici fikirler olumutu. Her ey byle balad…
bstp: Tm ilerinin haricinde mzik dinlemeye vaktin kalyor mu? Ne tr eyler dinliyorsun, rock ve harici trlerde…?
Black: Mzik alarmda genellikle birka albm oluyor. u sralar The Knife, Wolfmother, Nitzer Ebb, Depeche Mode, Brian Eno ve bir sr dans single’ var.
bstp: Gncel favori prodktr, DJ ve label’larn hangileri?
Black: Black Strobe ve Tiefschwarz’n ilerini beeniyorum. Phil Kieran da beendiim isimler arasnda. Label olarak ise, Border Community, Gigolo ve Mute her zaman heyecan vericidir benim iin.
bstp: Rock ve electro arasna kendi izgini izebilir misin? Electro-rock ve electro sound’u hakknda genel olarak neler dnyorsun?
Black: Electro-rock u anda mzikal bir trend. Yaplan ilerin %95’i ise ne yazk ki skc ve gerekten kalpten deil. Ben yine de electro ve rock’ birlikte ok seviyorum. Ama 80’lerdeki favori sanatlarmzn yapt ileri aynen kopyalayarak, taklit ederek yeni bir eyler yapmay pek de anlaml bulmuyorum. Biz de Motor veya Xlover olarak, bu durumdan kanmaya alyoruz zaten.
bstp: Ayrca albm kapaklar da tasarlyorsun. Bir electro-rock albm kapann lay out’u sence nasl olmal?
Black: Ben genellikle yaptm her mzik iin bir eyler tasarlyorum. Tasarmlarmda her zaman mziin ieriindeki ana esans ne karmaya zen gsteriyorum. Bence bu iteki en nemli ve vurucu nokta bu. Tasarm trend’lerinin peinden gitmek houma gitmiyor. Mzik ve sanat zamansz olmal, her zaman…
bstp: u sralar electro’da bir dejenerasyon ve mainstream’e kay dikkat ekiyor. Sound giderek heyecann yitiriyor, etrafta ok az ilgin ve kayda deer grup var ve siz de bunlardan bir tanesisiniz. Sen bu konuda ne dnyorsun?
Black: Bence electro-clash yaklak bir sene ncesine kadar heyecan verici ve ilginti. Fischerspooner var olan son krntlar da sprp ald, sound’u ldrd. Ama bu dng her zaman iyidir. Mzik endstrisinde yeni eyler eskilerin kllerinden doar genellikle. u sralar electro-rock bu boluu dolduruyor gibi grnyor. Bu bir sre daha byle devam edecek. Biz sadece yapmak istediimiz mzii yapyoruz. Bizim mziimiz olduka sert ve agresif. Birok grubun bizi taklit etmeye altn fark edebiliyorum ve bu beni kzdrmyor deil. Ama bu da mzik dngsnn bir paras ne yazk ki.
bstp: Motor’un mzikal algoritmasn tarif edebilir misin?
Black: Hibir fikrim yok! Mzik yaparken kurallarmz yoktur. Belirli bir yol, prosedr izlemeyiz. Ama genellikle mziimizi, kabuu soyulmu haliyle kullanmaya alyoruz.
bstp: Daha nce performans sergilediin yerleri gznn nne getirirsen, en ok nereyi seviyorsun? Xlover olarak stanbul’a da uramtn. Buralara bir daha gelmeyi dnyor musun?
Black: Berlin, Tokyo, Paris benim en favori ovlarm gerekletirdiim yerlerdi geen seneyi dnrsem. Bu yl byk ihtimal Motor olarak stanbul’a gelmeyi umuyorum yeniden.
bstp: Artk DJ setler dinleyiciye eskisi kadar doyurucu gelmiyor, deil mi? Canl setleri ve performanslar grmeyi yeliyorlar…
Black: Evet, bence insanlar canl performanslara daha ok ilgigsteriyor. Ayrca canl performans deyince, lap top’unun banda dikilen insanlar grmek de giderek skc bir hal almaya balad. Bence dans mziinin iinde izlemesi heyecan verecek bir eyler olmal. Umalm ki, ilerleyen gnlerde daha ok isim bu noktaya eilsin.
bstp: Detroit ve Chicago plaklarnn yeniden baslmasna ne diyorsun? Bu da bir trend veya moda m? Yoksa bu mzikler yeni yeni gerek deerini grmeye mi balyor?
Black: Pek emin deilim. nk bence bunun asl sebebi u sralar minimal techno’nun da olduka popler olmas.
bstp: Motor olarak yolda yeni release’ler var m?
Black: “Klunk” dahilinde yeni bir Motor 12”i daha yaynlayacaz. Ayrca baka bir Motor single’ zerinde de alyoruz u anda. Bunlarn dnda Peaches ve Roxy Music iin remix’ler zerinde alyoruz.
bstp: Motor ve Xlover haricinde neler yapyorsun?
Black: Virgin Tears From Los Angeles isimli grubun prodktrln yrtyorum. Ayrca Julien K isimli yeni bir grupla beraber alyoruz. Grupta eski Orgy’den yeler var!
Christopher olak
|