Geri git   Trance Turk - Trance Mzik Bir Yaam Stilidir. > Elektronik Mzik > Techno

LinkBack Seenekler Arama Stil

stanbul’dan dnyaya ihra Minimal Techno
  #1 (permalink)  
Alt 03-01-2008, 14:53
M.S.S. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
M.S.S.
M.S.S. isimli ye şimdilik offline konumundadır
TRANCETURK CONSTITUENT

yelik tarihi: Nov 2007
Konular: 922
Teekkr Says: 4
18 Mesajna 22 Teekkr Ald.
Puanlar: 12.173, Seviye: 72
Puanlar: 12.173, Seviye: 72 Puanlar: 12.173, Seviye: 72 Puanlar: 12.173, Seviye: 72
Seviye: 73%, 277 Derece
Seviye: 73% Seviye: 73% Seviye: 73%
Aktivite: 0%
Aktivite: 0% Aktivite: 0% Aktivite: 0%
M.S.S. - MSN zeri Mesaj gnder M.S.S. isimli yeye Skype zeri Mesaj gnder
Cool stanbul’dan dnyaya ihra Minimal Techno

stanbul’dan dnyaya

Trkiye’den ihra minimal techno’nun ilk ve en nemli ismi Onur zer, mziinde kulland tm elementler iin “Bu his tamamen doyurmamal, fakat a da brakmamal.” diyerek minimal techno’nun zetini yapyor adeta.

Yllardr stanbul’da sevdii ve bildii mzii alan, hatr saylr bir hayran kitlesi edinen ve ald geceleri hep doldurmay bilen Onur zer uzunca bir sredir dnyay turluyor. Haftada birka akam Avrupa’nn farkl ehirlerinde alyor. Yabanc bir booking ajansna imza attndan beri stanbul’daki hayatnda sylediine gre ok fazla ey deimese de, o artk minimal mzik severlerin gznde stanbul’dan gelen ilk minimal DJ.

Click the image to open in full size.

Live setlerini ve prodksiyon kabiliyetlerini giderek arttran Onur zer son olarak kendisini ‘Kamir’ adndaki dokuz paralk debut albmle dllendirdi. Bu albmle Onur zer’in minimal camiada devam eden ykselii de talanm oldu. ‘Kamir’, Vakant’tan bildiimiz Onur zer’in en son mzikal vizyonunu gsteriyor; fazla douya gitmeden ve kim olduunu unutmadan retilen iyi groove ve beat’ler. Sizi tamamen doyurmayacak, fakat a da brakmayacak ve kesinlikle kkrtacak minimal ritimler.

Bildiim kadaryla birka aydr Almanya’da (Berlin’de) yayorsun. Oradaki ortam nasl bu aralar, bir de senin azndan dinlemek isteriz...
Aslnda stanbul’da yayorum. Fakat Berlin en sk gittiim ehir. 2008’in ilk yarsnda byk ihtimal Berlin’e tanacam. alma ortammn daha da genileyeceine inanyorum. Oradaki atmosfer gerekten ok iok iyi. Sadece mzikal anlamda deil. Hangi tr sanat yaparsanz yapn, kendinize ok geni bir alan buluyorsunuz. Sanatya sayg sadece Berlin’de deil, Avrupa’nn neredeyse her ehrinde inanlmaz derecede fazla. Kulplere deinecek olursam, geceye gelen her insan oray bir tapnak, mzii de sabaha kadar sren bir dier din olarak gryor. Mecazi anlamda sadece bu kadar ey syleyebilirim. nk gecenin iine girdiinizde, atmosferi sadece mecazi anlamda anlatabiliyorsunuz bir ekilde.

Barcelona’nn gncel “hot spot” olduu syleniyor, sence u anda mzikal ve sanatsal anlamda en ok “kaynayan” yer neresi?
Elektronik mzikte bence pek de “hot spot” bir yer deil. Yani evet, ehir olarak harika. nsanlar scak, geceler elenceli, ama club atmosferi Berlin veya Amsterdam’la kyaslanamaz. Snar, tabii ki byk bir organizasyon ama senede bir... Bence mzikal anlamda, bana en iyi hisleri veren iki ehir, Amsterdam ve Berlin. zellikle Amsterdam! ehrin tarif edilemez bir atmosferi var. Her zaman orada aldmda, Club 11, Paradiso veya bir after-hour olsun, her zaman sihirli geiyor. nsanlarn oradaki scakkanll, size olan ilgisi inanlmaz. Bu hafta sonu gene orada yaklak 8 saatlik bir set aldm. Ve her seferinde bana hayatmn setiydi dedirtiyor bu ehir. Yaptnz mziin yannda, insanlar da ok nemli bir faktr oluturuyor. Ve oradaki insanlar adeta sizi bir ekilde tamamlyor.

stanbul’da olduun dnemi de iine alacak ekilde; byk bir booking ajansyla anlama imzaladktan ve dnyann eitli yerlerindeki gzel kulplerde aldktan sonra, birka sene ncesine (mesela Filter ya da Wasp gnleri kadar geriye) baktnda senin iin kiisel ve mzikal adan nelerin deitiini syleyebilirsin?
Kiisel anlamda pek bir eyin deitiini syleyemem. 8 sene nce ben kimsem, hala oyum. Arkada evrem hep ayn stanbul’da, fakat tabii onlara ek olarak, yurt dndan yzlerce arkadam oldu. Mzikal anlamda tabii ki birok ey deiti. DJ’liim veya prodksiyonum olsun kendimi bulduumu, bulamadklarm da hala aradm ve bunun sonsuz bir aray olacan, sanatn da aslnda bundan ibaret olduunu gryorum.

Minimal house ve techno arenasnda beenilen ve aranlan isimlerden birisin. Myspace’te olduka iyi hit alyorsun ve her aldn yerde yeni hayranlar ediniyorsun. Geenlerde yeni kan bir plan “comments” ksmnda senin ismini de grdm. Avrupa ve zellikle Almanya’daki insanlarn sana bak, dnceleri nasl? Peki, sen bu gr ve dnceler hakknda nasl dnyorsun?
Demin bahsettiim gibi, insanlarn sayg duyuyor olmas en byk faktr. Bu en byk faktr olunca, tabii ki kendinizi daha saygn gryorsunuz. Ble grdke, yaptnz mzie daha ok kendinizi veriyorsunuz. Kendinizi maksimum derecede verince de sonular sizi tatmin ediyor. stanbul ile Avrupa ehirlerini kyaslamak istemiyorum. Orada u var burada u yok demek, sonu gelmez bir argmantasyonun iine girmek olur. stanbul’un bana verdii ilham Avrupa’da yok, Avrupa’daki sayg unsuru da stanbul’da ok gl deil. Neyse ki birbirlerini tamamlyorlar!

Debut albmn ‘Kamir’ yakn bir zaman nce yaymland. Yeni albmn yapm sreci nasl iledi ve sen bu albm hakknda en ok neyi sevdin?
Yapm sreci biraz uzun srd diyebilirim. nk her seferinde, bir sonra yaptm para dierinden daha gzel oldu. Yaklak 12 para yaptm aslnda. Fakat daha sonra eleyerek 8 paraya drdm. Teknik olarak birok sistemle altm. Stdyomda ses sistemim baya bir deiti. Beni en tatmin eden sisteme ulatmda, albm almam da hzland. Ve yaz sonu nihayet bitirebildim.

Albmn yapmnda benim en sevdiim ey, bir single’a nazaran daha serbest olmam oldu. nsanlarn ne dneceini, “hit paralar olmal m, olmamal m, sadece dancefloor mu olmal?”, gibi sorular asla sormadm kendime. O anda ne hissediyorsam, hangi moddaysam, hangi ruh yapsndaysam bu paralara %100 yansd. Birazck, Trk melodilerini anmsatan tnlar ekledim. Amacm dou-bat sentezi gibi banal bir proje yaratmak deildi tabii ki. Mesela, baz eletiriler; “aslnda ok da oryantal deil, stanbul denince daha da oryantal, daha fazla Trk sanat mzii iermeliydi” eklinde oldu. Fakat benim amacm, techno bir parann stne, Zeki Mren’i koymak deil, sadece Trk tnlarn ok az bir oranda hissettirmekti. ok ok az. Minimal mziin alm budur. Hissettirmek istediiniz her “climax” noktay ok az oranda kullanmak. Bu his tamamen doyurmamal, fakat a da brakmamal.

Mzik yaparken nelerden etkileniyorsun? Grafik tasarm eitimi aldn, zellikle sanatn hangi spesifik dallar sana zellikle mzikal balamda ilham veriyor? Mzik dnda nelerle ilgileniyorsun?
Dier sanat dallarnn, mzikal anlamda bana ok fazla ilham verdiini dnmyorum. Bana mzikal anlamda ilham veren en byk ey, darda bir ehirde, araba yolculuu yaparken, ehri camdan izlemek. Neresi olursa olsun fark etmiyor. Her farkl ehir kendine has garip bir atmosfere sahip. Mzik dnda moda ile ilgileniyorum. Fakat bu ilgim, Gucci modasn falan takip etmek deil tabii ki. Herhangi bir ehre almaya gittiimde, mutlaka en az saatimi, normalde herkesin alp pek giymeyecei eyler satan maazalarda geiriyorum. Henrik Vibskov, son kefettiim Danimarkal tasarmc. Belki de mzikle uramasam, onun izgisine yakn bir modac olurdum.

Vakant’n Onur zer’le olan ba bir plak irketinden fazlas m? Ya da nasl bir ba sz konusu?
Sadece bir plak irketinden ibaret. Birok insan sahibi olduumu dnyor fakat deilim. Kendi label’m kurmam iin biraz daha zaman var akas. Fakat tabii ki, Vakant bnyesinde bulunan herkesle ok iyi bir arkadalm oldu. Artk bir “business” gibi bakamyorum bu irkete. Biraz daha fazlas...

Albmn tantm yazsnda mistik arabesk mzikler ve Trk sanat mziinden krntlar bulabileceimiz de syleniyor. Her zaman mziinde “tribal” bir e olduu bir gerek. Son dnemde ise mziinde ve setlerinde Trk ezgilerine daha da ok yer vermeye baladn. Bu sreten de biraz bahseder misin?
Sylediim gibi, krntdan belki de biraz daha kk bir ekilde yer verdim. Setlerimde de bu denli az bir ekilde alyorum. Elektronik mzik tamamen sentetiktir. Duygularnza hkmedebilir, fakat gerek bir enstrman iin iine girdiinde, ve elektronik mzikle birletiinde, bu hkmetmekten biraz daha teye geiyor. En azndan benim iin. Ve bunun bana verdii hissi, dinleyenlere de vermek istiyorum.

Trk isimlerini yabanc plak irketlerinin etiketlerinde giderek daha fazla grmeye baladk ve bu durum artarak devam edecek gibi grnyor. Trkiye’deki minimal prodktrlere sylemek istediin eyler var m? nk sen onlarn birka adm tesindeki ok iyi bir rneksin.
Evet, bu gerekten sevindirici bir durum. Kim hangi sanat dalyla urarsa urasn, ve bunu kendi lkesinin de dna tamak istiyorsa, benim syleyebileceim tek ey; kendilerinde olan ne var ise, Avrupa’daki trend’e pek kulak asmayp, kiiliklerini en st dzeyde ilerine katmalar. En iyi sonucu bulana dek, srekli bir deneyi iinde olmalar, aceleci davranmamalar ve yaptklar her paray sindirerek yapmalar. Teknik olarak ok iyi snamalar, daha da baarl sonular getirecektir.

u anda iler yeterince yolunda olsa da herkes gibi uzak gelecek iin planlarn olsa gerek. Nedir onlar, bir plak irketi kurmak mesela, ya da kulp amak, ya da..?
u an iin, Berlin ve stanbul olmak zere, iki ayr, farkl hayat yrteceim. ki farkl ehir iin, farkl projeler var kafamda. Bir gn plak irketi kuracak olursam, bu Berlin merkezli olacak. stanbul iin tek dncem, evet belki de bir gn, hi kapanmayacak, kitlesi hi deimeyecek, insanlarn birbiriyle konumasna frsat vermeyen en iyi ses sistemine sahip olan, ierisinde sadece krmz klar yanan, klimas kesinlikle olmayan bir club amak. Hayalim olan bu club imajn, Avrupa’da neredeyse her club’da grmekteyim. Ve gerekten stanbul’un byle bir club’a ihtiyac olduunu dnyorum. Bir tane vard; (((godet))). Ama ne yazk ki artk yok.

Ajandana bakldnda yine ok youn olduun ve olacan gzkyor. stanbul’daki hayranlarn seni bir daha ne zaman dinleyebilecekler?
29 Aralk’ta Indigo’da alacam. Bu belki de ok uzun bir sreliine stanbul’daki son gecem olacak.

http://www.myspace.com/onurozer

Christopher olak

Click the image to open in full size.

www.TRANCETURK.net
newman76 (10-09-2009)

#2 (permalink)  
Alt 03-13-2008, 20:01
dj_ekol - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
dj_ekol
dj_ekol isimli ye şimdilik offline konumundadır
GeNeRaL 1

Konular: 82
Teekkr Says: 0
0 Mesajna 0 Teekkr Ald.
Puanlar: 1.533, Seviye: 22
Puanlar: 1.533, Seviye: 22 Puanlar: 1.533, Seviye: 22 Puanlar: 1.533, Seviye: 22
Seviye: 23%, 67 Derece
Seviye: 23% Seviye: 23% Seviye: 23%
dj_ekol - MSN zeri Mesaj gnder

tesekkurler tanıtım guzel olmus

sayn mss
  #3 (permalink)  
Alt 03-13-2008, 20:10
admin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
admin
admin isimli ye şimdilik offline konumundadır
Webmaster

Konular: 13620
Teekkr Says: 2
15 Mesajna 15 Teekkr Ald.
Puanlar: 59.237, Seviye: 100
Puanlar: 59.237, Seviye: 100 Puanlar: 59.237, Seviye: 100 Puanlar: 59.237, Seviye: 100
Seviye: 2%, 0 Derece
Seviye: 2% Seviye: 2% Seviye: 2%
Standart sayn mss

bilgiler iin teekkrler..

#4 (permalink)  
Alt 06-20-2009, 20:31
azisoktay
azisoktay isimli ye şimdilik offline konumundadır
Yeni Üye

yelik tarihi: Jun 2009