Geri git   Trance Turk - Trance Mzik Bir Yaam Stilidir. > Setleriniz & Prodksiyonlarnz > Prodksiyon Konular

LinkBack Seenekler Arama Stil

Aranjr olmak isteyenler iin temel bilgiler.
  #1 (permalink)  
Alt 01-26-2008, 17:02
M.S.S. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
M.S.S.
M.S.S. isimli ye şimdilik offline konumundadır
TRANCETURK CONSTITUENT

yelik tarihi: Nov 2007
Konular: 922
Teekkr Says: 4
18 Mesajna 22 Teekkr Ald.
Puanlar: 12.173, Seviye: 72
Puanlar: 12.173, Seviye: 72 Puanlar: 12.173, Seviye: 72 Puanlar: 12.173, Seviye: 72
Seviye: 73%, 277 Derece
Seviye: 73% Seviye: 73% Seviye: 73%
Aktivite: 0%
Aktivite: 0% Aktivite: 0% Aktivite: 0%
M.S.S. - MSN zeri Mesaj gnder M.S.S. isimli yeye Skype zeri Mesaj gnder
Cool Aranjr olmak isteyenler iin temel bilgiler.

Nasl Oluyor?

Aranjr olmak isteyenler iin temel bilgiler.

Deneyimli bir aranjrn sahip olmas gereken belli bal zellikler vardr. Bunlarn banda azim, merak ve sabr gelir. Yetenek ve vizyon iin olmazsa olmazlardr. Temel eitim de alndnda geriye sadece stdyoya girmek kalr. Tm bu aamalarn detaylarn merak eden aranjr adaylar iin birinci lig aranjrlerinden skender Payda’tan inciler.

bstp: Bir aranjr tam olarak ne yapar?

skender Payda: ‘Thriller’da Michael Jackson’un sesini kapatn, geri kalan her ey aranjrn eseridir. yle de zetleyebiliriz: Besteci ve sz yazar senarist; seslendiren oyuncu ve aranjr de ynetmen gibidir.

bstp: Aranjrn gnmzdeki anlam bu tanmnzla rtyor mu?

Payda: Teknik olarak evet. Gnmzde retme yntemleri eitlilik kazand. Hazr ritim looplar, kaytlardan alnan sample’lar, hazr synth arpejleri tam olarak aranjre ait yaratmlar olmasa da bunlarn en iyi sonucu verecek biimde bir araya getirilmesi de bir dzenleme gerektirir.

bstp: Profesyonel olmak iin atlmas gereken temel admlar nelerdir?

Payda: Aranjr, mzii besteci ve sz yazarndan ok daha iyi bilmelidir. En az bir mzik aleti ile beraber piyano alabilmeli, kaytlarda baka mzisyenlerle alacaksa nota yazabilmeli, mzik programlarna hakim olmaldr. Bestecinin melodilerine bambaka bir bak as getirebilecek kadar zgr ruhlu, ayn zamanda arkda amalanan ruh halini bozmadan yapy glendirebilecek yetenekte olmaldr. Elbette hzl ve pratik olmaldr. Profesyonel aranjr olmak isteyen mzisyenler balangta bulabildikleri tm melodiler ve kendi besteleri zerinde alma yapmal. Bu yolla analiz yeteneini gelitirebilmelidir.

bstp: Temel mzik eitim?

Payda: Evet ve mmknse kompozisyon ve orkestrasyon eitimi, form bilgisi aranjr iin gereklidir. Bu eitim bir okulda ya da kendi kendini eitmek eklinde olabilir.
Sadece bilgisayar ve bir enstruman almay bilmek bir aranjrn deneme yanlma hakkn srekli kullanmasna sebep olur ki iyi bir eyler ortaya karmak hayli zaman alabilir. imdiye kadar grlmemi lde byk bir mzik dehasysanz tm bunlara gerek kalmaz.

bstp: Bir bestenin aranjesi istendiinde nasl bir yol izlersiniz?

Payda: Bir besteyi aranjesini yapacaksam nce onu sevmeliyim. Bolca eskiz yaparak kafamda aranjman olutururum. Benim iin ritm ve bas ok nemlidir. Besteyi oluturan melodi ktnda arkada baka melodilerden oluan bir ark kalacak ekilde almay severim.

bstp: Aranjre dzenlemeci demek doru mudur? Bu iki kelime birbirinden farkl anlamlar tamyorsa siz hangisini kullanmay tercih edersiniz? Neden?

Payda: Her ikiside olur. Dzenlemeci kulaa dzenbaz gibi geliyor. Bir de besteci ve sz yazar her eyi datm da sen topluyormusun gibi bir anlam kyor. Aslnda bu durumla sklkla karlayorum.

bstp: Adnzn yannda geen sfatlardan biri de ‘mzik direktr’. Direktr konumunda hangi aamalarn sorumluluunu alrsnz?

bstp: Mzik direktr bir albme girecek arklarn seimi, hangi aranjrlerle allaca, stdyo seimi, mzisyen koordinasyonu, arkcnn en iyi ekilde sylemesi, mix, mastering, bte gibi bir mzik prodksiyonunun her eyinden sorumludur. Kendisi aslen ‘prodktr’dr. Trkiye’de paras olan prodktr olduu iin yanl bir anlay olumutur.

bstp: Vurmal ve tulu aletler dnda ilgilendiiniz baka enstrman var m? Bir aranjrn tm enstrmanlara hakim olmas(teoride/pratikte) yaplan i iin bir zorunluluk mudur?

Payda: 9-10 yalarnda trombon kurcalyordum. Bir ara bas almtm. Bir aranjr pratikte olmasa bile teoride en azndan temel pop mzik enstrumanlar(davul, bas, gitar, klavye gibi) hakknda bilgi sahibi olmaldr. Her enstrumann kendine zg kullanm biimleri ve kapasitesi vardr. Enstruman tanmazsanz ‘ar zgn’ mzikler yapma tehlikesine debilirsiniz.J

bstp: Prodktrln ve/veya aranjrln yaptnz kaytlar da var. Hangisini tercih edersiniz? Neden? Her ikisini bir arada yapmaya almak delilik deil midir?

Payda: Prodktrlk daha az mzisyenlik daha cok idarecilik gerektiriyor. Sorumluluu byk ama baar sonras tatmin de byk. Bir sava komutan gibi davrandnz durumlar oluyor.kisini bir arada yapmak ok yorucu, delilik. Ama daha da zevkli.

bstp: Neler dinlersiniz?

Payda: Genesis, Led Zeppelin, Quincy Jones, Pino Daniele, Brian Ferry, Seal, Pink Floyd, Baby Face, Manic Street Preacers, Berlin Filarmoni Orkestras ne alarsa.

bstp: Dinlediiniz mzik trnn kalplarna ya da sektrn beklentilerine skp kaldnz hissettiiniz oldu mu? Olduysa bunu amak iin ne gibi bir zm yolu buldunuz?

Payda: Tabiiki zaman zaman bunu yayorum. Byle durumlarda yeni bir sound bulmak zor gelse de kendime yle diyorum: ‘Daha nce defalarca yaptn,imdi de yapabilirsin.’ Biraz sabr ve gelii gzel aramalarn sonucunda balk oltaya geliyor. Zaten sevmediim bir eyi yapmak beni hasta ediyor. Yapmamaya alyorum.

bstp: Trkiye’den ve/veya dnya’dan en iyi aranjr semenizi istesem sralama nasl olurdu. Elbette bu soruyu yantlamayabilirsiniz de.

Click the image to open in full size.

www.TRANCETURK.net

#2 (permalink)  
Alt 04-27-2009, 14:11
Emredlgr
Emredlgr isimli ye şimdilik offline konumundadır
Yeni Üye

yelik tarihi: Apr 2009
Konular: 0
Teekkr Says: 0
0 Mesajna 0 Teekkr Ald.
Puanlar: 97, Seviye: 1
Puanlar: 97, Seviye: 1 Puanlar: 97, Seviye: 1 Puanlar: 97, Seviye: 1
Seviye: 2%, 3 Derece
Seviye: 2% Seviye: 2% Seviye: 2%
Aktivite: 0%
Aktivite: 0% Aktivite: 0% Aktivite: 0%
Emredlgr - MSN zeri Mesaj gnder

Olduka gzel fikirler.

skender hoca bu iin tr'deki son noktas bana gre fakat son soru arkadamz tarafndanm eklenmedi hocamz cevap m vermedi bilmiyorum cevapsz kalm.

Seenekler Arama
Stil